С близо 3 млн. лв. въстановяват къщите в с. Бисер 26.04 | 13:00

Започна строителството на първите къщи в селото, пострадало от наводнение

От Елена Кирилова

2,8 млн. лв. са събрани и ще бъдат използвани за възстановяването на разрушените къщи в харманлийското село Бисер, което преживя наводнение, съобщава БТА.

Новината съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който посети пострадалото село за официалното начало на градежа на новите сгради. Първата копка бе направена в двора на семейство Еленка и Васил Васеви.

Срокът за изграждането на първите десет къщи е три месеца, като идеята е да се помогне първо на най-нуждаещите се семейства. Със задачата по строителството ще се заеме "Балканстрой” АД.

Събраната сума включва парите, събрани от благотворителната кампания на Българския червен кръст (БЧК), от отпуснатите 500 хил. лв. от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, както и от дарението от 1 млн. лв. от партия ГЕРБ.

Вицепремиерът разкри и още една новина - получено е разрешение от Европа за усвояване на 4 млн. лв. за изграждането на пречиствателна станция и на  водопроводна и канализационна мрежа в селото.

Село Бисер бе наводнено през февруари, вследствие от скъсването на стена на язовир "Иваново". 

В края на месец март бяха събрани 2,3 млн. лв за възстановяването на пострадалите къщи в селото. Очаква се кампанията на националната телевизия през април да събере още около 130 хил. лв. 


Водещи

Най-четени