С глобите за пушене на закрито да се купуват кувьози, предлагат майки 06.01 | 15:57

Санкциите да се увеличат с поне 50%, настояват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град"

От Ралица Стоянова

Глобите за пушене на закрито да бъдат увеличени с поне 50%, настояват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Според тях само така забраната ще се спазва стриктно и навсякъде.  От Гражданското сдружение предлагат също така всички средства  от паричните санкции и наказателни постановления, налагани на нарушителите на закона, да се акумулират в специален фонд към здравното министерство, който ще закупува нови модерни кувьози за неонатологичните отделения на болниците в областните центрове в страната.

"Надяваме се, че министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще подкрепи идеята ни за чувствително повишаване на размера на санкциите за некоректните собственици на заведения и нощни клубове, още повече, че тя е и най-добре запозната с крещящата нужда от осигуряване на нови модерни кувьози за родилните отделения на болниците в страната", заявяват в обръщение, изпратено до медиите, от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От организацията на майките припомнят, че според статистиката на здравното министерство за последните седем месеца глоби в размер на близо 200 хиляди лева са платили нарушителите на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Като се има предвид, че цената на един нов кувьоз варира от 25 до 30 000 лв, това ще рече, че със събраните до момента глоби биха могли да се закупят 7 или 8 модерни апарата за АГ болниците и неонатологичните отделения.

От организацията на майките се обръщат и към Регионалните здравни инспекции проверяващите да извършват занапред още по-масирани дневни и нощни проверки на заведенията за обществено хранене и развлечения в цялата страна - както в работни, така и в почивни дни, за да бъдат убедени собствениците на кръчми и нощни клубове да предприемат задължителните организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене.

Инспекторите следва да издават не само предписания, но и много по-смело трябва да съставят актове при констатирани нарушения, както и наказателни постановления – задачата им е стриктно да следят за спазването на забраните, разписани в Закона за здравето, и да прилагат разпоредбите с цялата им строгост, настояват от Сдружението на майките.

Особено строги и безкомпромисни трябва да са контролните органи и проверяващите екипи при извършване на изненадващи нощни проверки в многобройните дискотеки в Студентски град. От сдружението твърдят, че след полунощ в много нощните клубове забраната за пушене не се спазва, а нарушителите дори не си правят труда да се крият, допълват майките.

Водещи

Най-четени