СЕМ глоби TV 7 заради Николай Бареков 15.12 | 16:40

Тв водещият призова протестиращите земеделци да се изнесат от София и да не пречат на работещите

От Кремена Бедерева

Съветът за електронни медии (СЕМ) глоби телевизионния водещ на TV 7 Николай Бареков. Причината - създаване и разпалване на нетърпимост към гражданите. Решението за нарушение на Закона за радио и телевизия съобщи председателят на СЕМ Георги Лозанов след заседание на Съвета пред БНР.

Водещият си позволи коментар в ефира на сутрешния блок на телевизия за протестите на земеделците, които паркираха своята земеделска техника в центъра на София. "Не искам разюздани селяни да ми пречат да си изкарвам хляба. Лично ще отида и ще нарежа гумите на тези провинциалисти, ако не се ометат още днес от София", каза Бареков тогава.

"Но не заради това е нарушен закона, защото Николай Бареков е прав, че може да има всякаква критична гледна точка. Той е виновен заради негативно етикиране на големи социални групи от населението. В неговата реакция в един момент става дума за война, обявена от гражданите на селяните. Там има и призиви за драстични действия, за рязане на гуми, за палене на трактори, особено на фона на тези палещи се коли", коментира още председателят на СЕМ.

Според него, своеобразният монолог на водещия е звучал извън границите на тона, с който един журналист може да изкаже позицията си, защото той иначе има абсолютното право да има крайно негативно отношение към протестиращите и протеста.

По думите на Лозанов СЕМ ще наложи глоба на телевизията между 3000 и 20 000 лева. Засега не е уточнен точният размер на глобата.

"Ще оглавя гражданско движение срещу този боклук от провинцията, който задръсти София. Аз съм на 40 години, вчера телевизиите бяха пратили на площада репортерки на по 20 години, които не знаеха за какво става въпрос и доволно размахваха опашки. Навлязоха в наша територия, ще стане война града срещу селото, аз да не съм отишъл да си паркирам колата пред техните трактори на село. Поиграха си, побъзикаха се с оставките на Мирослав Найденов и Симеон Дянков, време е да си ходят и да работят на полето. Иначе ще режем гуми и ще палим трактори", възмути се Николай Бареков.

На днешното заседание на СЕМ е присъствал и Алексей Петров. На въпрос като какъв е бил на заседанието Лозанов отговори: "Той попита дали може да присъства. Беше мълчалив наблюдател. Каза ми, че иска да се срещне другата седмица с мен, за да коментира до колко е засяган от българските медии и до колко е получавал право на отговор", обясни още Георги Лозанов.

Цялото видео от сутрешния блок на TV 7 може да видите тук.

Водещи

Най-четени