СОС отпусна над 204 бона за ремонт на четири столични църкви 30.05 | 14:05

От iNews

Столичния общински съвет /СОС/ да даде своето съгласие за отпускане на финансова помощ в размер на общо 204 500 лв. от бюджета на Столичната община за изграждане и поддръжка на четири столични храма.

Както вече е традиция в СОС, местната власт ще подкрепи израждането и реставрацията на храмове на различни вероизповедания, заяви пред журналисти зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов. По думите му логично и разбираемо е основната подкрепа да бъде за българската православна църква, но Столичната община подкрепя и другите вероизповедания.

Това е важен символичен жест от страна на СОС тъй като броят на храмовете е голям, нуждите са много по-големи, но това е възможното за момента, каза Чобанов. Той изрази надежда при добри финансови параметри в края на годината в СОС да бъде внесен друг такъв доклад за подкрепа на други храмове. Светият синод финансира реконструкциите на църкви в София, Столичната община има само подкрепяща роля, отбеляза Чобанов. Зам.-кметът подчерта, че в последните десетина години най-големите дарения за храмовете в столицата са от частни лица. Обикновено това са големи строителни компании, които подпомагат и в натура изграждането на храмове.

Избраните обекти, които Столичната община подкрепя сега, се нуждаят от спешни ремонти, те са важни храмове за църковния живот, за културата на града и за туризма. Основен акцент е грижата за най-старата сграда в София, това е храм-ротонда "Св. Георги Победоносец" от 4-те век, подчерта Чобанов. За реставрация и консервация на храма се отпускат 78 000 лв.

50 000 лв. се отпускат за довършителни работи на новия храм "Св. Благовещение" в ж.к. "Дружба 2", който се изгражда от 2012 г. насам с решение на Светия синод, съобщи Чобанов.

40 000 лв. отделя Столичната община за Арменската апостолическа православна църква "Св. Богородица" в район Красно село. Опитваме се да приключим въпроса с изграждането на храма на арменската общност, която поради исторически обстоятелства нямаше до скоро самостоятелна сграда, каза Чобанов. Сега вече сме на финалната фаза на изграждането на техния храм, допълни зам-кметът.

За храм "Успение Богородично" в кв. Курило са предвидени 36 500 лв. за ремонт на стени, смяна на дограма, подмяна на таван, изграждане на нова електрическа инсталация и изработка на иконостас. Храмът се намира в гробищния парк на кв. Курило.

Водещи

Най-четени