СУ би съдействал в Балчик да бъде открит Музей на подводната археология 03.04 | 17:13

Това съобщи професор Иван Илчев при посещението си в комплекса днес

От Кремена Бедерева

Софийският университет "Свети Климент Охридски" е готов да съдейства на Министерството на културата не само с методическа помощ в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик да бъде уреден Музей на подводната археология, както и да се потърси нова визия на музейната експозиция във вила "Тихото гнездо".

Това съобщи ректорът на висшето учебно заведение професор Иван Илчев при посещението си в комплекса днес, предаде БТА.

Той коментира по повод спора за управлението на Ботаническата градина, че, ако тези "безсмислени борби" престанат, двете институции трябва да заработят съвместно с дългосрочни планове и инициативи.

Софийският университет е инвестирал през последните седем-осем години допълнително, извън реализираните приходи, 1 700 000 лева в Ботаническата градина, заяви ректорът. По думите му вече трета година в градината се строи голяма оранжерия за колекцията от кактуси, но всичко става изключително трудно.

Ботаническата градина в Балчик участва в голям международен проект с университети, музеи, образователни структури от десетина европейски страни за превръщането на парковете в изследователска територия, за предоставяне на най-съвременна ботаническа информация и за екологично възпитание, съобщи ректорът.

Професор Илчев заяви, че, ако на предстоящото си заседание Министерският съвет върне управлението на Ботаническата градина на Софийския университет, ще покани заместник-министъра на културата Тодор Чобанов заедно да "отключат" Алма матер.

Университетът ще стачкува само символично от утре, като главният вход ще бъде "заключен". Служители на Ботаническата градина ще изнесат открит урок за историята на парка и неговото растително богатство пред студенти по биология университета, които тръгнаха днес на протестен поход до Балчик.

Водещи

Най-четени