СУ ще чака решението на правителството за Ботаническата градина* 01.04 | 12:57

До последната дума в сряда Софийският университет само символично ще затвори врати

От Елена Коцева

Символичен ще бъде протестът на Софийския университет от понеделник. На 4 април учебният процес няма да бъде спрян, а университетът само символично ще затвори врати.

Това е решено на извънредно заседание на Академичния съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" тази сутрин. В съобщение от институцията се посочва, че решението е взето заради нови обстоятелства по случая с Ботаническата градина в Балчик, която се стопанисва от учебното заведение.

Подписването на Меморандума за сътрудничество между Министерството на културата и Министерството на образованието, младежта и науката за съвместна дейност в Ботаническата градина в "Двореца” в Балчик днес бе отложено именно с цел да се постигне някакъв компромис по случая.

Ректорът на университета проф. Иван Илчев е разговарял с министър-председателя на Република България – Бойко Борисов, след предложение за официална среща от страна на Сергей Игнатов и Вежди Рашидов

Академическият съвет реши да затвори вратите на Алма Матер символично до заседанието на Министерски съвет идната сряда, когато изпълнителната власт в лицето на премира е поела ангажимент да реши проблема в полза на Софийски университет "Св. Климент Охридски”.

В случай, че Министерски съвет не вземе решение, което да е съобразено с европейската традиция на уважение към образованието и науката и елитните университети, ще се проведе още едно извънредно заседание на Академическия съвет, на което да се обсъди привеждането в действие на решението за преустановяване на дейността на Университета.

Университетската Ботаническа градина в Балчик и научно-изследователската дейност на територията й, са от огромно значение за развитието на науките за земята, които заемат все по-важна роля в съвременното общество, посочват от СУ.

Спешните разговори се налагат и заради ултиматума, който постави университетът с вчерашното отношение на Академичния съвет за прекратяване на работата на учебното заведение на 4 април.

iNews припомня, Ботаническата градина в Балчик е предмет на дългогодишни спорове между правителствата, и по-специално Министерство на културата, и Софийския университет. Делата досега винаги са печелени от университета.

Ботаническата градина е част от културния център "Двореца", който се стопанисва от Министерство на културата. Заради споровете за собствеността обаче ботаниците през лятото на 2007 година изкореняваха и изнасяха с кофи ценните растения.

Освен това от няколко години се стига и до парадоксалната ситуация посетителите да плащат на двете каси в Двореца в Балчик - на едната, за да разгледат бившата лятна резиденция на румънската кралица, и на друга, за да видят ботаническата градина.

Студентският съвет подкрепя решението на Академически съвет за символично затваряне на Ректората с цел защита собствеността на СУ ‘’СВ. Климент Охридски’’ и е солидарен с ръководството  в решението му за поход на студенти до Ботаническата градина в Балчик.

Студентите обаче не са съгласни с прекратяване на учебната, научната и административната дейност.

*Информацията е актуализирана към 14 часа. 

Водещи