Само 3 страни в ЕС, сред които България, отработват почивни дни 10.03 | 21:14

Големият проблем не са празниците, а болничните дни, заяви Петър Кънев

От iNews.bg

Отработването на почивните дни е проблем, с който не можахме да се преборим. Само 3 държави в Европа го прилагат. Това заяви Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, по време на кръгла маса на тема "Модернизация на обществените поръчки". Той уточни, че освен България, почивни дни отработват само Румъния и Словения.

"По много показатели българската икономика и бизнесът все още са на опашката в Европа. Според класация на Economist от 2014 г. българите са на последно място по брой часове, отработени дни в икономиката. Големият проблем не са празниците, а болничните дни. Падат се средно 22 дни болнични на работещ, при 2 за Турция", заяви Кънев. 

Tой припомни и за изследването на Института по образование към БАН, според което българските деца учат най-малко в Европа и в същото време почиват най-много.

Кънев посочи, че проблем пред страната е и въвеждането на дуално образование.

"Песимист съм за това как ще успеем да го въведем в България. В Германия и Австрия след въвеждането му над 80% от децата учат до два дни в училище, а през останалото време работят във фирмите. Договорите се сключват между компанията и родителите на детето. Неслучайно, там младежката безработица е под 3 % и тези страни не изпитват нужда от квалифицирана работна ръка", коментира председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Според него в България това е невъзможно, защото само при преместване на едно българско произведение "министърът падна".

За избора на нов състав на КЗК, който не успя да се осъществи вчера той подчерта, че това показва колко големи и сложни са интересите.

"Най-вероятно ще се пристъпи към нова процедура, която отново ще отнеме няколко месеца. Големият проблем обаче е, че тази комисия е една комисия, която предизвиква недоверие. Нейната функция е да се занимава с проблемите на монополите в България, а 98% от всички решения, които приема са свързани само със Закона за обществените поръчки", подчерта Петър Кънев.

Той подчерта необходимостта да се дебатира дали обжалването на обществените поръчки да бъде работа на съдебната власт, а не на КЗК.

Водещи

Най-четени