Само България финансира частни училища безусловно 17.02 | 17:05

БСП предупреди, че новият училищен регламент ще задълбочи различията между децата

От Филипа Тодева

Европейските държави прилагат различни практики, но никъде държавата не предоставя средства на частни образователни институции без никакви условия.  България ще бъде първата. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и член на парламентарната комисия по образование Валентина Богданова.

Богданова обясни, че новият закон за училищното образование и предучилищното възпитание ще задълбочи различията между децата. Социалната стратификация ще се открои, защото от едната страна ще бъдат тези, които могат да плащат, а от друга – всички останали.

Разликите ще си проличат както по социален статус, така и по местоживеене. От Левицата са против включването на частни образователни институции към публичното финансиране, което ще се случи с финансиране по единен разходен стандарт за издръжка на един ученик.

iNews припомня, че Министерството на образованието, младежта и науката представи проектът на Закона за предучилищното и училищното образование на 14 февруари. Той предвижда финансирането да започне от учебната 2013-2014 година и да става по съпоставим подход, съгласно временните разходни стандарти, които се определят с акт на Министерския съвет. Предвидени са и допълнителни средства за това в размер на 10 млн. лв.

Така частните училища и детски градини ще получат държавната субсидия, която покрива разходите по осъществяване на обучението за покриване на минималните държавни стандарти. Допълнителна такса те ще могат да събират за обучение и дейности, които са извън стандартите. Например – занимания по конен спорт, какъвто пример даде заместник-министър Дамянова.

От дълги години частните училища настояват да получават и те определената от държавата субсидия за ученик. Като основен аргумент за това се посочва фактът, че родителите на тези ученици също плащат данъци. Това обяснение за въвеждане на промяната посочиха и днес на пресконференцията и експертите от Министерството на образованието и науката, въпреки че не беше аргументирано какво налага тази промяна.

Под 1% са учениците, които в момента посещават части училища в България. Таксите варират от 2 000 до 4 000 лв. на учебна година. Формирането на тези такси и занапред ще бъде само и единствено решение на ръководството на частното училище, т.е. на пазарен механизъм, като от образователното ведомство не се ангажират по никакъв начин с налагане на ограничения и таван на цените.

Водещи

Най-четени