Само една фирма, занимаваща се с боеприпаси, била в нарушение 22.06 | 21:27

"Видекс” АД – София, която оперира във фабриката Миджур, Видинско

От Андриян Георгиев

При проверките на фирмите за боеприпаси са констатирани нарушения само във фабриката Миджур в с. Горни Лом, Видинско, заяви пред агенция "Фокус” комисар Божидар Василев, началник на сектор "Контрол на общоопасните средства” в МВР.

Фирмата, хваната в нарушение, "Видекс” АД – София, която оперира във фабриката Миджур.

По отношение на заявление за издаване на разрешение за производство и утилизация на боеприпаси били констатирани няколко неизпълнения на изискванията, към документите не са приложени технологичните карти, т.е. технологичният ред, при който ще се извършва утилизация. 

Констатирани са нарушения по складовете - в складовете задължително трябва да няма сухи леснозапалими треви. Има нарушения и по отношение на контрола на пропускателния режим на фабриката – кои лица влизат, имат ли достъп, нямат ли и т.н., каза Василев. 

Вследствие на констатираните слабости е изготвено предписание до собственика на фирма "Видекс” АД – София, с което от МВР били разпоредили, че ако в 30-дневен срок не се изпълнят тези изисквания се прекратява производството по издаването на разрешение за производство и утализация. 

От МВР уверяват, че комплексни проверки се извършват на всички фирми, които произвеждат огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, като особено внимание се обръщало на фирмите, които имат разрешение за утилизация.

Водещи

Най-четени