Само работеща икономика ще намали безработицата, смята Адемов 27.09 | 21:45

Отпадането на прага за пенсиите може да противопостави хората

От Елица Елефтерова

Всеки есенно-зимен период се посреща с надежда от тези, които очакват от правителството подкрепа. То пък се стреми към диалог с гражданите, за да се намерят най-добрите решения. Разбира се има успешни и неуспешни мерки, но винаги желанието е за диалог. Това заяви в ефира на БНТ министърът на социалната политика Хасан Адемов.

Именно, за да няма социални проблеми, правителството е внесло в Националния съвет за тристранно сътрудничество идеята да се увеличи от 1 януари 2014 г. минималната работна заплата, посочи Адемов като увери, че това предизборно обещание ще се изпълни.

Друга подкрепа, по думите му, е швейцарското правило, което през последните години е било загърбено. Идеята е от 1 юли 2014 г. то също да стане факт и пенсиите да бъдат осъвременени.

Заетостта 
По отношение на създаването на нови работни места Адемов беше категоричен, че това пряко зависи от развитието на икономиката и от подкрепата към малките и средни предприятия, които държат близо 90% от работните места.

С проблема са ангажирани различни министерства. Ако проработят мерките за връщане на ДДС, за разплащане на държавата с бизнеса, и др., т.е. ако бъде подкрепен бизнесът, то обещанията за ръст на новонаетите ще бъдат осъществени, посочи министърът.

Пенсионната система 
Относно таванът на пенсиите, Адемов заяви, че това е важен въпрос, който активно се обсъжда в момента, тъй като засега законът казва, че всички нови пенсии (след 2014 г.) ще са без таван - става дума за над 3000 пенсионери. Това обаче е само един от елементите, тъй като хората, които имат високи пенсии са 53 хил. души.

Търси се възстановяване на доверието в системата, посочи Адемов и обясни - трябва да се намери механизъм, който да не противопоставя хората. Такъв сблъсък може да се създаде между хората, получаващи максимален и минимален размер на пенсиите. Освен това може да се създаде напрежение между пенсионерите с високи пенсии и останалите граждани.

Адемов коментира и увеличаването на възрастта за пенсиониране като посочи, че преди години много драстично са били завишени възрастта за пенсиониране и за стажът и замразяването в момента няма да се отрази негативно.

Бежанската вълна 
Относно бежанската вълна Адемов коментира, че поетите ангажименти са свързани с това от призоваването на тези хора за бежанци, те да имат права като всички останали български граждани. 

По думите на министъра е очевидно, че ако продължават да се увеличават с тези темпове бежанците у нас, ще се търси помощ от ООН, защото така се противопоставят бежанците и българското население от една страна и възможностите на държавата да се справи с този проблем, от друга. 

Водещи

Най-четени