Светият синод обсъжда жалбите срещу архимандрита на "Св. Ал. Невски" 18.05 | 11:02

Миряни протестират, искат уволнение на Дионисий и пращането му в манастир

От iNews.bg

а свое заседание днес Светият синод разисква поведението на архимандрит Дионисий и неговото оставане начело на храма "Свети Александър Невски". До това се стигна, след като висшият духовник организира заря за Великден, а възмутени служители на храма отказаха да служат с него на Гергьовден. В отговор той пък ги обвини в невежество и намекна, че хората срещу него са подтикнати от икономически интереси. Очаква се на заседанието на Светия синод да бъдат разгледани всички жалби срещу Дионисий.

По същото време пред сградата на Синода ще има протест-бдение на недоволни от поведението на висшия духовник, предаде БНР. Сред протестиращите ще бъде и главният редактор на портал "Култура" Тони Николов.

Той е категоричен, че "има граници, които Църквата не може да прекрачва, ако иска да остане Църква". "Светият синод трябва да освободи архимандрит Дионисий от позицията, която заема и той да се оттегли в манастир", заяви философът.

Според него има опасност по време на бдението да се стигне до провокации и конфликти.

"Надявам се да не се стигне дотам. Много хора са наранени. Спират, говорят по улиците. Това е някакво символично засвидетелстване на едно неодобрение. И в крайна сметка при един подтик Светият синод трябва наистина да вземе решение", опасява се Николов.

По думите му случилото се на Великден и поръчаната от архимандрит Дионисий заря е само медийната "черешка на тортата". Той изреди поредица от нарушения, наложени в богослужебната практика на Дионисий в катедралния храм.

"Каноните, уставът, типикът – богослужебните правила на Българската православна църква, са нещо, което се спазва много стриктно от всички. Така е било през вековете. Никой няма право да въвежда каквито и да било промени. Той смята себе си за реформатор и е правил много сериозни богослужебни промени. Разделял е тялото и кръвта Христова, правил го е в средата на храма, променил е характера на Светата литургия, чел е Руския патриарх и Румънския - нещо, което е абсолютно забранено в Българската църква", коментира Тони Николов.

 

 

Водещи

Най-четени