Свлачище до жилищен блок хвърли в паника жителите на Берковица 06.09 | 15:50

Пропадна път, продължава да вали

От Теодора Кокаланова

Втора безсънна нощ преживяха жителите на Берковица след бедствието вчера (5 септември). Нивото на реката продължава да се покачва. Валежите не спират.

Най-критично е положението в квартал "Заряница", където огромно свлачище е откъснало пътя и е стигнало на метри от жилищните сгради. Пътят до завоя на реката е пропаднал, а блокът в съседство е само на около 8 метра от свлачището.

Земята се укрепва с огромни каменни късове, а багери се опитват да отклонят течението на реката, което със страшна сила удря точно в засегнатия бряг и продължава да нанася поражения. Още една къща бе отнесена от стихията в Берковица. Десетки дворове вече са част от коритото на реката, съобщава bTV. Водата е погълнала десетки квадрани метра от брега, отнесла е шосето в съседство. 

Въпреки проливния дъжд, багер разчиства коритото на реката в рисковия участък. Брегът се укрепва с огромни каменни късове, за да не се стигне до най-лошото. 

"Очакваме да се усложни ситуацията в северозападния район на България – Видин, Монтана, Враца, където всички служби са на крак, с повишено внимание и предупреждаваме населението постоянно", заяви главен инспектор Николай Николов.

В община Враца засега няма проблеми. Няма критично високи нива на реките. Дъждът е продължителен, но слаб. Непрекъснато следим обстановката. До този момент няма никакви сигнали за рискови ситуации. Това подчерта кметът на община Враца инж. Николай Иванов.

"Имаме постоянна готовност. След водната стихия на 31 юли и 1 август общинският щаб за бедствия и кризи работи непрекъснато, тъй като все още се възстановяваме от наводнението. На този етап при нас положението е спокойно", заяви още инж. Иванов.

Водещи

Най-четени