Свързаха осъдените за радикален ислям с покойния крал на Саудитска Арабия 27.01 | 15:09

Призовават шейхове и принцове от арабската страна да свидетелстват у нас

От iNews.bg

Адвокати на подсъдимите по делото за радикален ислям поискаха да бъдат призовани принцове и шейхове от Саудитска Арабия. Днес стана ясно, че Пловдивският апелативен съд няма да даде ход на делото поради факта, че на 26 януари защитниците са поискали разпити на нови свидетели.

"Обвиняват нашите подзащитни, че са разпространявали краен ислям, финансирани от фондация "Ал Уакф ал Ислами", собственост на семейството на краля на Саудитска Арабия Абдула", обясни адвокат Ина Лулчева.

Имената на високопоставените членове на фондацията са цитирани в осъдителното решение на съда в Пазарджик като свързани с фондация "Ал Уакф ал Ислами", по чиито указания, според прокуратурата, са действали осъдените имами.

Адвокат Ина Лулчева и колегата й Васил Василев настояха принцовете и шейховете да свидетелстват ходили ли са български мюсюлмански духовници в Мека през 2005 г., за да получат инструкции за създаването на организация за популяризиране на исляма.

Прокуратурата разполага със седемневен срок, за да се запознае с новите доказателствени искания на защитниците. След това съдът ще прецени дали да ги приеме и ще насрочи ново заседание.

В края на март м. г. Окръжният съд в Пазарджик осъди имама от пазарджишката джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядването на омраза и на антидемократична идеология. Той обаче има друга условна присъда от 3 години, която заради новото наказание става ефективна.

Имамът от Сърница Саид Мутлу получи една година условно и 3000 лв. глоба, а районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих - условна присъда от 10 месеца и също глоба от 3000 лв. Останалите 10 имами са наказани само с глоби от 2000 до 3000 лева, припомня БТА.

Водещи

Най-четени