Сградите, строени след 1987 г., можели да издържат на доста по-силни трусове 22.05 | 12:38

Без паника - качествените сгради преди 1987 г. също

От Андриян Георгиев

Земетресението от тази нощ (21 срещу 22 май) е от по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в гр. София и цялата страна, увериха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Доказателство за това било, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи. Следва да се има предвид, че това се отнася само за законни сгради с надлежно издадени строителни книжа.

От МРРБ предоставят информация за изискванията за сеизмичната устойчивост на сградите заради запитвания, отправени към тях в последните часове.   

С влизане в сила през 1987 г. на нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия. 

Сградите, които са проектирани и изпълнени преди 1987 г., не са в съответствие с изискванията за сеизмична осигуреност, въведени през 1987 г. Независимо от последното, тези сгради също имат степен на устойчивост на сеизмични въздействия, съобразена с действащата към момента на проектирането им нормативна уредба.

За територията на София преди влизане в сила на нормите от 1987 г. сградите са се осигурявали чрез проектиране на конструкцията им на 7-а степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. След 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на 9-та по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.

Инвестиционните проекти за сгради включват и проектна част "Конструкции”, с която се осигуряват изискванията за сеизмична устойчивост на сградите. Тази проектна част се изготвя единствено от проектанти-конструктори, притежаващи доказан опит и квалификация като такива.

Предвид строгите изисквания за оразмеряване на строителната конструкция на сграда с оглед способността ѝ да поеме всички натоварвания, вкл. сеизмични, така изготвеният проект по част "Конструкции” се проверява допълнително от физическо лице.

За изготвения инвестиционен проект за сграда се извършва и допълнителна оценка за съответствието със съществените изисквания към строежите, което за част "Конструкции” се явява трета проверка, потвърждаваща, че за проектираната конструкция е осигурено поемане на всички натоварвания, вкл. сеизмични. След изпълнение на всички описани условия инвестиционният проект се одобрява от главния архитект на общината (района) и се издава разрешение за строеж.

В процеса на строителството отговорност за спазване на вече одобрения (след многократни проверки) инвестиционен проект по част "Конструкции” носят строителят, техническият ръководител, проектантът–конструктор, който е длъжен да упражнява авторски надзор по време на строителството, и лицето, упражняващо строителен надзор на строежа. Горните задължения са вменени на тези участници в строителството с разпоредбите на Закона за устройство на територията.

Водещи

Най-четени