Североизточна България остава под снежна блокада 21.12 | 07:13

Пътищата в много области и части от магистралите "Тракия" и "Хемус" са затворени

От Диана Цветкова

Североизточна България остава блокирана след обилните снеговалежи и силния вятър от изминалите дни.

Днес там се очаква снеговалежите да спрат и вятърът да утихне, но ще бъде много студено. Затова е обявен и жълт код за потенциално опасно време.

В областите Сливен и Стара Загора се затварят всички третокласни пътища за различните видове превозни средства, а пътищата от 1-ви и 2-ри клас се затварят за МПС над 3,5 тона, съобщават от АПИ.

В Габрово, Хасково, Ямбол, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе и Бургас се затваря цялата пътна мрежа за автомобили с маса над 3,5 тона

Във Варненско от снощи са затворени републиканските пътища, като ограничението е в сила за всички видове превозни средства. Студът във Варненско взе три жертви за вчерашния ден. Един от починалите е намерен мъртъв в автомобила си в Старо Оряхово.

Затворена е магистрала "Тракия" в отсечката Бургас – Карнобат, където има снегонавявания.

На магистрала "Хемус" е затворен за движение участъкът Девня – Варна. Ограничението важи за платната в двете посоки.

Затворени са проходите "Златишки", "Троянски", "Върбишки", "Ришки" и "Обзорския". Поради снегонавявания и "Айтоския" проход от днес се затваря за всички видове автомобили.

"Дюлински" проход е затворен за товарни превозни средства, като е въведен обходен маршрут през пътя Варна - Обзор - Слънчев бряг.

Всички автомобили трябва задължително да се движат с вериги през проходите "Пампорово", "Рожен", "Печинско" и "Превала".

Товарните МПС трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета през Прохода на Републиката, а МПС над 3,5 тона трябва да са с вериги през "Котленския" проход.

Затворени за превозни средства над 3,5 тона са проходите "Вратник" и "Твърдишки". МПС над 10 тона не могат да минават през "Шипка" и "Петрохан".

В края на днешния ден се очаква засилен трафик по републиканските пътища, заради предстоящите празници.

С цел облекчаване на трафика на изходите на София ще бъдат разположени допълнително пътни полицаи, които и ще санкционират водачите.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да тръгват на път много добре подготвени за зимните условия, с изправни автомобили и с достатъчно гориво.

Водещи

Най-четени