Селскостопанска академия става автономна научна организация 28.08 | 16:43

За целта до края на годината ще има законови промени

От Филипа Тодева

Селскостопанска академия ще стане автономна научна организация. Това се очаква да се случи с промени в закона, обяви в Плевен Светла Бъчварова, председател на комисията по земеделие и храни в парламента.

"Всеки един институт трябва да има възможности не само чрез средства от бюджета, но и в тясна връзка с изпълнителните агенции, със средства, получени по проекти, да развива науката", посочи Бъчварова.

Очаква се автономността на академията да се определи в закона до края на годината. Ще се предвиди изборност на председателя с общо събрание, което да доведе до по-голяма демократичност за хората, които работят в системата.

Бъчварова участва в Открит ден, посветен на гроздето, организиран от Института по лозарство и винарство в Плевен. Тя смята, че следващият програмен период ще е с по-благоприятни условия за лозарството.

По думите й възможността субсидиите да достигат до 75% при създаването на лозя и на мощности за преработка ще осигури развитие на регионите.

"Но това не може да се случи без наука", подчерта тя и добави, че когато не се използва научният потенциал и новите технологии се създават проблеми в лозарските стопанства.

Водещи

Най-четени