Семейства с малки деца на мръсния Попски плаж в Царево 24.08 | 20:12

Здравните власти са категорични, че къпането на този плаж не е безопасно

От Олга Андреева

Въпреки че Попският плаж в Царево беше официално обявен от властите за опасен, с което стана първият такъв български плаж, днес семейства с деца продължаваха да се къпят във водите, в които беше открита опасната бактерия Ешерихия коли и други фекални зарази.

Предположенията са че, замърсяването плува по река Попска, която се влива в морето. Но въпреки опасността, и днес десетки туристи се къпеха в мръсната вода.

Въпреки че е неохраняем от две години, Попският плаж в Царево е предпочитан от семействата с малки деца заради широката ивица и плиткото море, посочва бТВ. Малко от почиващите в околните бунгала и станции знаеха, че водата е опасна за къпане.

Въпреки че жена му и съседите му по бунгало вече са усетили последиците от мръсната вода, Стефан Ангелов от Казанлък не се отказва от морските бани.

"Влизам, че как! Аз съм дошъл от Казанлък чак до тук и да не се окъпя? Ходих да гледам рекичката къде отива, точно отива в морето. Това ме притеснява, ама викам - късмет, ако оцелея, защото коремът ми е като дизел, всичко понасям", обяснява Стефан Ангелов.

Здравните власти са категорични, че къпането на този плаж не е безопасно.

"Може при отслабени организми, т.е. при организми, които са със слаба имунна система - при малки деца, при възрастни хора, евентуално, при по-голям контакт с кожа, с лигавици, да предизвика някакво заболяване или възпаление", подчерта директорът на дирекция "Здравен контрол" - РЗИ-Бургас д-р Мариана Косинова.

Откъде идва мръсната вода? Според началника на пречиствателната станция в Царево, проблемът е в нерегламентираното изхвърляне на отпадни води от близки хотели. Те нямали разрешение за включване в канализацията, защото не били изградили необходимия колектор.

"Хората реагираха, че имало неприятни миризми. Като огледахме, видяхме, че тук излизат битовите води. Проследявайки, видяхме откъде и как вървят", обясни инж. Крум Иванов.

Последната дума имат експертите от екоинспекцията в Бургас, които днес направиха оглед на района и взеха проби от водата. 

Водещи