„Перлите“ на Черноморието без пречиствателни станции 24.08 | 15:42

Кабинетът планира да съдейства на общините в тази насока

От Олга Андреева

Липсата на пречиствателни станции на нашето Черноморие засяга преди всичко курортите Златни пясъци, Слънчев бряг, заедно със Свети Влас, Равда и Несебър, и Созопол.

За да не се създава проблем с директно изливане на отпадъчни води по плажовете в тези три зони, правителството предвижда до края на май следващата година да има изведени и заустени тръби дълбоководно, което вероятно ще струва 15-20 млн. лева.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след заседанието на Министерски съвет, съобщи агенция "Фокус”.

Созопол например няма никаква пречиствателна станция, но каквато и пречиствателна станция да правим, ние трябва да знаем точни данни, за да я направим адекватна.

Пречиствателната станция трябва да изхвърля нейните отпадъчни води в тези тръби, които ще бъдат дълбоководно заустени, каза министърът и посочи, че това е интегриран подход, за да не бъде похарчен нито лев без смисъл.

Плевнелиев заяви, че е впечатлен от разминаванията в цифрите за броя на ползвателите. Според ВиК дружествата например, които направили изчисления в Созопол на база на консумацията, в абсолютния пик там има 40 000 души. Не 80 000, колкото казва кметът и не 2000, колкото казва МИЕТ, посочи той.

"Правителството няма да дава пари за пречиствателни станции, когато има разминавания в данните за броя на ползвателите", беше категоричен министърът "Искам ясни и точни цифри от три източника и те трябва да съвпадат".

Общините трябва да подадат броя на жителите на съответното населено място през зимата и броя им през лятото. Другият източник на данни за броя на леглата, за които се плащат туристически такси, е МИЕТ, а третият – статистиката. МРРБ има вече и собствени замервания.

Междувременно премиерът Бойко Борисов, който днес присъства на официалното откриване на отвеждащ колектор за битови отпадъчни води в курорта "Свети Свети Константин и Елена”, заяви, че пречиствателните станции са ахилесовата пета на Черноморието и липсата им е на път убие целия бизнес по морето. Той увери, че държавата е готова да помогне на общините, които не могат да се справят с изграждането на необходимите пречиствателни станции.

Водещи

Най-четени