Сестрата на Мирослава: Тя е взета, за да бъде убита 14.03 | 12:11

Според Елеонора Марио Любенов–Заека, обвинен за убийството, не е луд

От Кремена Бедерева

Елеонора Николова, сестра на убитата Мирослава от Перник, разказа подробности в ефира на TV7. Според пресата, Борислав Чолев - приятел на Елеонора, е казал, че е бил готов да плати целия поискан откуп от 250 хил. евро за Мирослава. Той е споделил това пред алтернативната комисия в парламента, която разследва случая "Мирослава".

"Не знам как да тълкувам това изказване. Отвличането на Мирослава беше на 7 ноември, а на 8 ноември похитителите се свързаха с мен. Органите на реда ме питаха какво правим ако се стигне до искане на откуп, а аз казах, че трябва да говоря с Борислав. Той ми каза, че няма никакво намерение да плаща откуп, защото можело след това да отвлекат него, брат му или майка му и той нямал намерение всеки месец да плаща откупи" - с тези си думи Елеонора категорично обори твърдението на бившия си приятел.

Похитителите са й поискали 250 хил. евро откуп и са комуникирали изцяло с нея, но това е било първите два дни. Края на декември е изпратено писмо в дома на майката на Борислав, в което е ставало въпрос за някакви пари. "За това писмо разбрах, след като откриха тялото на сестра ми и полицията ме попита за него. Не знам дали в писмото въобще е споменато името на Мирослава или само за пари става въпрос", обясни Елеонора.

Тя няма представа защо и кога са прекратени отношенията на похитителите с Борислав, тъй като е бил близък със Стойчо Стоев – Чочо. Запитана кога е прекратила отношения с него, тя каза, че не знае, но неговите вещи все още са у дома и за последно го е видяла на 27-28 декември и оттогава той е изчезнал. "Чухме се веднъж и ми каза, че нищо не знам, а той трябва в момента да се спасява", добави Елеонора Николова.

Запитана дали съзира политически мотиви, сестрата на убитата Мирослава каза, че не може да каже и би трябвало органите на реда да разберат и истината да излезе наяве.

Елеонора разказа, че има свидетел, който е видял похитителите – Стойчо и Марио преди тренировката. Тя е сигурна, че е имало и други, тъй като идеологията, че Стойчо е слабо интелигентен е пълна лудост - Стойчо е бил интелигентен човек, който много добре е измислил и поднесъл пред полицията цялата постановка.

Елеонора не смята, че Мирослава е отвлечена за откуп – тя е взета, за да бъде убита.

"Стойчо със сигурност е имал представа как да го направи. Знаел е, че ще искам доказателства, че сестра ми е жива, за да получат парите. Аз бях по-притеснена, че спряха контактите. Борислав никога не съм го приемала като портфейл. Имам приятели и роднини и щях да направя всичко по силите си, за да намеря парите. Исках да продължат контактите. След като прекъснаха", разказа още Елеонора. "Исках да получа доказателство, че тя е жива".

Тя е отвлечена в 20 часа, а в 21 часа е убита. Не смятам, че когато отвличат някого за откуп, го затриваш веднага. Отвлеченият е стока, която се гледа добре, за да получиш парите за тази стока, сподели още Елеонора.

Тя е била жива през първия час, за да пише, разказа още Елеонора, припомняйки, че й е било пратено писмо от Мирослава. "Тя беше интелигентно дете. Сигурна съм, че тя щеше да намери сили да се адаптира в ситуацията. Тя би се адаптирала и би намерила начин да лобира. Ако е чула гласа на Стойчо, щеше да го познае, да намери някакъв начин да печели време. Тя беше силен и интелигентен човек с воля. Умееше да съобразява добре в ситуации. Стойчо е знаел, че ще го познае. Тя само по походката щеше да го познае.”
 
Според нея Марио Любенов–Заека, който се смята за физическия убиец на Мирослава, не е луд, а се опитва да се скрие зад мнима шизофрения. "Ще искам дори специалисти от чужбина да дойдат и да го освидетелстват, защото той се крие зад измислена болест. Най-лесният вариант е да имаш една епикриза и да си мълчиш”, завърши Елеонора.

Водещи

Най-четени