Симеон Дянков прогнозира: Росен Желязков ще е кандидатът за премиер с първия мандат 30.06 | 11:00

Според него е неизвестното дали това правителство ще има или няма да има амбицията да извърши реформи и смели политики

От iNews

Росен Желязков ще е кандидат-премиерът на ГЕРБ. Това е моята прогноза, каза бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков пред БНТ. Според него бързо ще се създаде правителство с първия мандат. В понеделник, 1 юли, предзидентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

В този проекто-кабинет ще влязат някои от сегашните служебни министри, които показват, че успяват да правят политики, смята Дянков. За такива той посочи Людмила Петкова на финансите, Георги Гвоздейков на транспорта, Галин Цоков на образованието, Атанас Запрянов на отбраната.

Според Дянков неизвестното е дали това правителство ще има или няма да има амбицията да извърши реформи и смели политики.

Дянков смята, че 1 януари 2027 г. е по-вероятна дата страната ни да влезе в еврозоната, а не 2026 г. Като причина за това забавяне той посочи липсата на съгласие сред политическите сили в парламента, а не толкова, че не покриваме критериите за инфлация. Освен "Възраждане", които са категорично против приемането на еврото, и колебанията на БСП, Дянков посочи, че ИТН също дават сигнали, че членството в еврозоната може да се забави.

Според Дянков е много притеснително, че точно сега се появи проблемът с конфликт на интереси от страна на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, чийто ресор е Валутният борд и еврозоната. Както е известно Гюров излезе в отпуск до изчистване на случая с решението на Антикорупционната комисия, което означава, че може да се стигне и до съдебни дела.

"Със сигурност това ще е проблем пред членството ни в еврозоната. В този момент Гюров трябва да води разговори във Франкфурт, а не да е в отпуск", каза Дянков. Бившият финансов министър от първото правителство на ГЕРБ препоръча управителят на БНБ Димитър Радев да поиска от парламента да назначи нов подуправител на мястото на Гюров. "Има достатъчно подготвени хора, които може да поемат тази позиция. Гюров не беше подготвен, той затова и отсъстваше от темата", каза Дянков.

Водещи

Най-четени