Синдикалисти освиркват министрите в Пловдив 14.12 | 13:26

Поредна акция срещу вдигането на пенсионната възраст

От Филипа Тодева

Синдикатите отново протестират срещу повишаването на пенсионната възраст. Този път протестът е пред сградата на областната администрация в Пловдив, предаде БТА.

Близо 200 души са се събрали в Пловдив, където трябва да се проведе изнесеното заседание на министрите от кабинета "Борисов". Синдикалните организации са недоволни и от отпадането на клас "прослужено време", както и от повишаването на студентските такси. Те освиркват членовете на правителството. Протестът не е разрешен от общината.

 

Премиерът Бойко Борисов не пожела да се срещне с протестиращите синдикалисти. Мотивите му са, че за десет месеца са били натрупани 161 хил. дни от болнични. "Това са пари от нашите и от вашите джобове и затова няма да се срещна с тях", категоричен бе Борисов. В отговор десетките противници на пенсионната реформа му поискаха оставката.

iNews припомня, че според приетите промени по отношение на Държавното обществено осигуряванe пенсионната възраст ще се вдига с по 4 месеца от 2012-та година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Лицата, които нямат право на пенсия до 31 декември 2011 г. ще могат да се пенсионират при навършване на 65-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

Възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 67 години. Военни, полицаи и служители на специализираните служби по сигурността, ще могат да се пенсионират ако имат стаж 27 години, независимо от възрастта им.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 31 май следващата година ще бъде 136,08 лева, а за периода от 1 юни до 31 декември - 145 лева. Данните показват, че поне 30 000 души няма да могат да се пенсионират заради увеличението на възрастта.

Водещи

Най-четени