Синдикатите призовават за масови протести 08.12 | 14:02

Работническите организации са против увеличение на пенсионната възраст

От Филипа Тодева

Синдикалните организации призоват за масови протести. В декларация на КНСБ се съобщава, че работниците и служителите от миннодобивната промишленост са дълбоко възмутени от промяната на пенсионната възраст за 1-ва, 2-ра и 3-та категория труд.

Те се обявяват против премахването на швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите с коефициент 1,2%. Изпълнителният комитет на КНСБ призовава за активни протестни действия за защита на трудовите и осигурителните права на работещите в трите категории, както и за осигуряване на "достойни пенсии" за работниците от 1-ва и 2-ра категория.

Според синдиката, държавата трябва да се фокусира върху събиране на дължими данъци, военни и полицаи да получават по шест заплати при пенсия.

Сред исканията са още незабавно увеличаване на максималния осигурителен доход на 3 хил. лв. и съответно на тавана на пенсиите, запазване на възнаграждението за клас "прослужено време".

iNews припомня, че близо 45 хил. души от цялата страна протестираха в центъра на София срещу плановете на правителството за промени в пенсионната реформа.

Пред Народното събрание, на 30 ноември, бяха дошли хора от цялата страна и от различни сектори – металурзи, учители, енергетици, пенсионери, държавни служители, здравни работници и др. Към протеста се присъединиха и представители на стачния комитет в БДЖ.

Водещи

Най-четени