Синдикалисти ще искат от новия патриарх по-добри условия на труд 23.02 | 17:35

От профсъюза ще настояват и за ремонт на Семинарията

От Христина Рафаилова

Свещеническият синдикат към КТ "Подкрепа” ще поиска среща с новия патриарх, за да преговарят за по-добри условия на труд за работещите в църквата, научи iNews.

От профсъюза са в позиция на изчакване, докато бъде излъчена новата глава на православната институция, за да не нагнетяват обстановката.

След избора на новия патриарх обаче, те ще настояват работещите да имат трудови договори, здравни и социални осигуровки.

От синдиката ще поискат и подобряване на условията на Софийската духовна семинарията, за да бъдат привлечени повече ученици в нея.

В България има остър недостиг на свещеници. В момента в страната има около 800 действащи духовници, като голяма част са на преклонна възраст. Много от църквите и манастирите пустеят поради тази причина. Свещениците се грижат за по няколко села.

Поради това трябва да се привличат млади хора в семинарията. Така е мотивирано искането на профсъюза за подобряване на условията в Семинарията.

Още преди почти три години от "Подкрепа” алармираха, че работещите в църквите са назначени на "странни” трудови договори, по които не се плащат осигуровки.

Стана и ясно, че Църквата не плаща и данъци. Малко след това беше назначена проверка от финансовия министър в оставка Симеон Дянков.

Водещи

Най-четени