Синдикати ще искат средната заплата да се увеличи с 200 лв. още в началото на мандата на новата власт 14.02 | 15:00

Ще искаме ясни ангажименти, които да не зависят от това коя партия ще спечели изборите, казва Пламен Димитров

От iNews.bg

"По-ефективни са мерките за справяне с кризата в другите страни, но ударът върху заетостта в България можеше да бъде по-голям. По другите показатели сме назад. Пакетът ни към икономиката, здравето и хората е далеч по-малък като дял от БВП, не можем да стигнем 4% от нашия продукт". Това каза пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. 

Той уточни, че в сряда ще бъде приет меморандум за параметри и цели в ключови пет области, които страната да следва в икономически и социален план. 

"Ще искаме ясни ангажименти за общонационални цели, които да не зависят от това коя партия ще спечели властта... Искаме още в първата половина на следващия управленски мандат средната работна заплата да стигне заплатата за издръжка - в момента са необходими 2542 лева за издържане на четиричленно домакинство. В момента имаме средна работна заплата около 1400 лева, което е брутно, без премиите, което на нетна основа е 1000-1150 лева. Имаме възможност още за около 200 лева увеличаване за първите години". 

В предаването "Неделя 150" Димитров допълни: 

"По повод вторите пенсии и промените в кодекса има добри неща. По наше настояване се гарантираха брутните вноски. Лошото е, че трябва да се изравни времето на получаване на първата и на втората пенсия... С 9% ще бъдат намалени пенсиите от първия стълб на всички, които се пенсионират през тази година и имат право да получат пенсиите от втория стълб. Пенсионните фондове трябваше да бъдат задължение да обяснят как ще се намали тази дупка". 

Водещи

Най-четени