Синдикатите: Стачката в БДЖ продължава до пълна победа! 24.11 | 19:16

И утре десетки влакове няма да изпълнят разписанията си

От Филипа Тодева

В първия ден от синдикалната стачка на железничарите 218 влака не изпълниха разписанията си. Работниците и в пътническите, и в товарните превози протестират. Синдикатите алармират, че през целия ден върху тях е оказван натиск на много места в страната.

И в утрешния ден влакове в цялата страна ще останат на стартови позиции, защото синдикатите са категорични, че "стачката продължава до пълна победа".

Прояви на протести днес имаше във Варна, Горна Оряховица, Плевен, Бургас. Перник, Стара Загора и др. Работници от Шумен, Монтана, Видин, Търговище и Добрич обаче не излязоха на протест.

И макар да стана ясно, че няма да има уволнения заради стачката, 700 железничари вече напуснаха работа.

Ето как се стигна до стачката:

Нито синдикатите, нито ръководството на БДЖ отстъпват от исканията си. Работническите организация са категорично против изпълнението на оздравителния план в железниците.

Във вторник (22 ноември) обаче председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров заяви, че петте мерки няма да бъдат предоговорени. Оздравителният план се състои от пет мерки - спират се около 150 влака, съкращават се над 2 000 служители, увеличават се цените на билетите за пътнически превози с близо 15% и всички субсидирани превози с 9%, продават се неоперативни активи и "Товарни превози".

Водещи

Най-четени