Синдикатите готвят протести срещу приватизацията на "Български пощи" 04.07 | 12:43

100 000 души са се подписали срещу приватизацията

От Петя Михайлова

Синдикалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Български пощи" обещаха масови протести под прозорците на парламента, съобщи БНР.

Причината е заявеното намерение за изваждане на пощите от забранителния списък за приватизация и последващото им раздържавяване.

Вече тече подписка срещу приватизацията на "Български пощи", като подкрепилите я в скоро време ще достигнат 100 000 души. Синдикатите смятат, че ако пощите бъдат приватизирани заради икономическа целесъобразност, новият им собственик ще изостави клоновете в отдалечените райони и така хората там ще останат без пенсии, хляб и лекарства.

Освен това, според КНСБ и "Подкрепа", евентуален бъдещ частен собственик на пощите няма да е в състояние да гарантира тайната на кореспонденцията, както и сигурността на пратките.

Според синдикатите, през последните години държавата не е дотирала с нито една стотинка пощите, а опитите за приватизация започнали още по времето на тройната коалиция, като сега били подновени с идването на новия транспортен министър Ивайло Московски.

Ако пощите бъдат раздържавени, смятат синдикатите, ще се повтори историята с електроразпределителните дружества и добавят, че освен оставане на пощите в забранителния списък за приватизация, искат и специален закон за "Български пощи" в съответствие с европейското законодателство.

На 29 юни депутатите от икономическата комисия одобриха на първо четене четири дружества за изваждане от забранителния списък за приватизация, сред които и пощите.

Заместник-председателят на парламентарната група на управляващите Валентин Николов обясни предложението за промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол така: "Точно тези дружества вече не са структуроопределящи и по този начин ще повишим тяхната ликвидност, ще повишим конкурентоспособността им, съответно да влязат пари, както в Сребърния фонд, така и съответно в бюджета на страната."

От своя страна вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров изрази несъгласието на синдиката: "Искаме да видим стратегията, с ангажиментите, със запазване на работните места, защото Български пощи приключиха 2010 година на печалба. Универсалната пощенска услуга в цяла Европа по директивата е държавен монопол."


Водещи

Най-четени