Синдикатите и бизнесът зоват за 200 дни комфорт за правителството 14.05 | 09:44

КСНБ плаши с по-високи ставки при ниска събираемост на осигуровките

От Христина Рафаилова

Работодатели и синдикати aпелираха към гражданите да дадат 200 дни толеранс на бъдещото правителство в името на икономиката.  

Пред bTV шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев мотивира искането си с това, че икономиката е в основата на всичко. "Без нея няма доходи и не можем да излезем от тази криза, чиито размери не разбираме”, коментира той.

"Трябват ни неколкостотин хиляди работни места – нискоквалифицирани, какъвто е капацитетът на хората предвид голямата имиграция и ниската раждаемост. Първата задача е новото правителство, каквото и да е то – да му се даде спокойствие за привличане на инвестиции. Защото липсата на работа форсира емиграцията и битовата престъпност, създава се напрежение в обществото”, заяви представителят на работодателската организация. 

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че първото нещо, което трябва да направи новият кабинет, е да ревизира бюджета. Според синдикалния лидер публичните разходи може да бъдат оптимизирани, което ще доведе до допълнителни приходи за хазната. По негово мнение в бюджета така могат да влязат 800 млн. лева. От несъбраните акцизи пък можело да дойдат още 1 млрд. лева. 

Пред новия кабинет стояла и задачата да събере осигуровките, тъй като в противен случай трябвало да се увеличат ставките. 

За пореден път Димитров настоя да се въведе облагаем минимум на доходите. Той не отрече, че това може да доведе до "дупка" в бюджета, но тя можело да бъде компенсирана с допълнителните приходи. Според него въвеждането му ще създаде и стимул за бизнеса да създава нови работни места. 

Според шефа на КНСБ е реалистично минималната работна заплата да се увеличи с 30 лева от 1 юни. 

Логично това предизвика остра реакция от страна на Данев, според когото така ще се натовари и без това нестабилният бюджет. 

Водещи

Най-четени