Синдикатите искат увеличение на осигурителната вноска с 1% 14.11 | 16:45

КНСБ ще прави Фонд за допълнително доброволно осигуряване за безработица и професионална квалификация

От Ивелина Георгиева

Вноската за безработица трябва да бъде увеличена с 1% от следващата година. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръгла маса, посветена на проблемите на безработицата, осигуровките и професионалната квалификация на хората.

Вноската за безработица е 1%. Ако бъде увеличена до 2%, ще може да се възстанови баланса в бюджета на фонд "Безработица", който в момента е с дефицит от 170 милиона лева. Така ще се подобри балансът на цялата осигурителна система, за която финансовият министър много се притеснява и предлага решения, с които синдикатите не са съгласни като вдигането на пенсионната възраст, заяви Пламен Димитров.

Вноската към фонд "Безработица" е била 3 пъти по-голяма, но при управлението на бившия социален министър от Тройната коалиция Емилия Масларова е свалена от 3 на 1 %, посочи още президентът на КНСБ. Ако вноската не е била орязана, днес фонд "Безработица" би имал три пъти повече средства, а не дефицит от почти 200 милиона лева, коментира още Димитров. 

От КНСБ предлагат още да бъдат стимулирани доброволните фондове за безработица и професионална квалификация. От 2003 година има законови регламенти за подобни фондове, но няма нито един създаден - има само частни пенсионни и здравни, обясни Димитров. Той обеща, че до шест месеца от КНСБ ще направят такъв фонд.

Синдикатите предлагат хората, които се осигуряват в подобни фондове, да имат съответни преференции. А целта е да има стимул от на няколко нива, обясни още синдикалистът. 

От една страна работникът ще бъде стимулиран с данъчна преференция, от друга - конкретният работодател ще бъде стимулиран с увеличаване на възможностите, които му се приспадат при плащането на тези осигуровки.

Идеите на КНСБ се възприемат много добре засега от институциите и партньорите на синдиката. Димитров уточни, че следващата седмица ще бъдат внесени за обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако правителството не възприеме предложението за увеличаване на вноската, то от синдиката ще го внесат чрез народен представител, за да се чуе дебатът и начинът, по който се оценява идеята, каза Пламен Димитров.

Предложенията на синдиката бяха добре приети и от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Той заяви, че трябва да се даде живот на една съществуваща отдавна в Кодекса за социално осигуряване възможност, с която да се осъществява доброволно осигуряване. До момента тази идея не е получила своята реализация поради липсата на стимули за хората, коментира Бисер Петков.

В случая, предлаганата от КНСБ възможност за плащане на осигурителните вноски за борба с безработицата, трябва да бъде третирана като разход и вложените средства да не се облагат данъчно.

Петков не пропусна да подчертае обаче, че предоставянето на преференции е свързано с възможностите на бюджета и с възможността държавата да се лиши от въпросните данъчни постъпления. 

В момента броя на осигурените лица в страната е около 2,4 млн. души. Едно от неизпълненията на плана за тази година е по отношение на броя на осигурените лица, каза управителят на НОИ. Той обясни, че са били планирани по-голям брой осигурени лица, а данните, които има за 9-те месеца на настоящата година показват, че броят им всъщност е по-малък.

Водещи

Най-четени