Синодът плаши архиереите отцепници с "църковно наказание" 17.11 | 12:12

Светият синод призовава с писма Николай, Григорий и Игнатий да се върнат на заседанията

От Диана Цветкова

Светият Синод изпрати писма до Пловдивския митрополит Николай, великотърновския Григорий и плевенския Игнатий, с които ги призовава те да се включат в следващите заседания на синода.

На 12 ноември пловдивският митрополит обяви, че в следващите 40 дни няма да участва в заседания на синода и ще спазва мълчание в памет на починалия патриарх Максим. Решението му обаче е форма на протест срещу избирането на варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Църквата и за временен софийски митрополит.

Впоследствие избирането на Кирил бе разкритикувано и от митрополитите Григорий и Игнатий, които не се появиха на последните заседания на Синода.

В писмата Светия синод призовава тримата архиереи да участват в заседанията от зимната сесия, които ще продължат до 19 декември.

"Никой архиерей не може да откаже участие в заседание на Светия синод в пълен вид или в намален състав, освен поради тежка, продължителна болест, немощ или други причини, признати за основателни", се посочва в писмата като се цитира устава на Българската православна църква.

Освен това от Светия синод заявяват, че "при неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание".

Отделно управителният орган на БПЦ публикува и писмата на врачанския митрополит Калиник, американския и австралийски митрополит Йосиф и западноевропейския митрополит Симеон, които също не участваха в последните заседания на Синода.

В тях те обясняват отсъствието си, като става ясно, че Симеон е бил болен, Йосиф ще се включи в заседанията след 19 ноември, когато се прибира към България.

Най-четени