Сирия и енергийната сигурност - основни теми на срещата с Хилари Клинтън 05.02 | 16:50

Редица военни учения между САЩ и България предстоят през тази година, заяви американският държавен секретар

От Ивелина Георгиева

Аз съм впечатлена и горда от прогреса, които отбелязва вашата страна. С тези встъпителни думи американският държавен секретар Хилари Клинтън започна официалното си изявление пред медиите в Министерския съвет. Тя посочи, че е провела изключително ефективна среща с българското правителство, която подчертава задълбочеността на отношенията между САЩ и България.

Ние сме партньори в енергийната сигурност и опазването на околната среда, каза още Клинтън и подчерта, че отличното сътрудничество между двете страни възпира трафика на наркотици и ядрено-магнитни материали. Тя изрично похвали работата на правоохранителния сектор.

България като страна, която има опит с преход от тоталитаризъм към демокрация се развива много ефективно, смята Хилари Клинтън. Тя отчете, че у нас има най-ниската безработица и най-ниското данъчно облагане, както и че значително са се увеличили международните инвестиции, включително и на американските компании .

България се присъедини към партньорството за открито правителство, чието начало бе положено от президента Барак Обама за подобряване на отчетността на държавното управление и задълбочаване на електронното правителство, припомни американският държавен секретар. Тя похвали инициативата на нашето правителство за интеграцията на ромите и заяви, че по време на престоя си в България ще се срещне с група ромски активисти.

"За мен е огромно удоволствие да съм тук и да се убедя в отбелязания от вас напредък, както и да вървим заедно с вас в задълбочаване на демокрацията и придобивките достигнати до момента от вас", коментира Клинтън. Обсъдихме ситуацията в Сирия и въпроса за шистовия газ, поясни от своя страна премиерът Бойко Борисов.

По отношение на шистовия газ той подчерта, че най-важни за България са екологията, опазването на околната среда и оставянето на природата в състояние, което следващите поколения да я ползват. Договорихме се всичко ново, нови технологии и специалисти, които включва енергийния сектор, да бъде чуто от българския народ, докато не се убедим, че технологията е безопасна - Мораториумът за шистов газ остава, обясни българският премиер.

Енергийната диверсификация също бе обсъдена на срещата като до март Борисов се надява да подпишем за изграждането на българо-турската газова връзка.

Екологията е на първо място за България по отношение на енергийните проекти и докато не се убеди и обществото в това, те не се реализират, поясни Бойко Борисов. " Ако аз съм убеден че АЕЦ "Белене", ще е стабилна, безопасна, ще работи след 10 години, бих подписал договора за нея още днес”, коментира той.

Затова правителството е внимателно, търси диверсификация и работи прагматично по всеки един проект.

Военни учения между България и САЩ през тази година

"Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българските военни и се отнасяме сериозно към общата защита", заяви Хилари Клинтън. България е важен партньор на НАТО и българските военнослужещи в Афганистан се ползват с голям респект. Двете страни си сътрудничат в сигурността и трябва да осигурят на Европа най-добрата противоракетна отбрана, посочи още Клинтън.

Тя изтъкна, че ще има редица общи военни учения между България и САЩ през тази година и се търсят начини за задълбочаване на военното сътрудничество. "България е доказала себе си като способен партньор и ние сме ангажирани към нея”, коментира държавният секретар на САЩ.

Станалото вчера в ООН е изключително неправилно, смята Хилари Клинтън по отношение на ветото на Русия и Китай срещу резолюцията осъждаща режима на управляващите в Сирия. Тези страни носят пълна отговорност за подкрепата на бруталния режим, допълни тя.

"Трябва да удвоим усилията си извън тези от ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще", каза Хилари Клинтън. Освен това е необходимо да се увеличи дипломатическия натиск, за да убедим Башар Асад, че трябва да се махне от властта и да има ново правителство. Ще работим за регионални и международни санкции, които ще се прилагат в цялата тяхна строгост, както и ще се борим да се предотвратят доставките на оръжия, заедно с демократично настроените приятели на Сирия и света, обясни американският държавен секретар.

Тя допълни, че американците ще работят с българския външен министър и за предоставянето на хуманитарна помощ. Днес обсъждахме, че не може каквито и да били политически въпроси да се решават с проливането на човешка кръв, позицията на България и на всички нас е категорична, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени