Венета Марковска иска да бъде издирен авторът на сигнала срещу нея 07.11 | 18:29

Съдийката изпрати писмо до вътрешния министър и главния прокурор

От Ивелина Георгиева

Избраният наскоро конституционен съдия Венета Марковска поиска да бъде издирен соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и съответно да бъде уведомена за адреса му.

Искането на Марковска е описано в писмо, което е изпратено до министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

В писмото си магистратът пише, че сигналът, получен в деня на избирането ѝ за конституционен съдия, е анонимен донос и е насочен срещу човешкото ѝ достойнство, като с изпращането му до Европейската комисия ставал повод за заплаха срещу България.

"Съгласно чл. 4, ал. 2 от Конституцията на Република България, държавата гарантира достойнството и правата на личността, а съгласно ал. 1 Република България е правова държава и се управлява от Конституцията и законите, а не от доноси. С оглед избягване на неблагоприятни международни последици за България от ЕК, опетняване авторитета на българския парламент, гласувал за мен, така, както и за защита на моето лично достойнство, гарантирано от Конституцията, моля соченият като автор на доноса Георги Тонев Колев да бъде издирен, ако въобще съществува такъв, и да бъда уведомена за адреса му. Горното ми е необходимо с оглед разпоредбата на чл. 80 от Конституцията, съгласно който гражданите могат да бъдат изслушани в Народното събрание и да представят исканите от тях сведения и документи”, пише Венета Марковска.

Първият сигнал срещу конституционния съдия бе адресиран до всички председатели на парламентарните партии и гласеше, че близки на Марковска са се сдобили с апетитни имоти.

Малко след това лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че има и втори сигнал срещу съдията, в който става въпрос за документи, с които се посочва, че защитната реакция на Марковска по отношение на първия сигнал не се основавала на фактите.

Водещи