Скандал пред парламента заради пушенето на закрито 18.12 | 11:04

Непушачи протестират преди заседание на икономическата комисия

От Ивелина Георгиева

Около 20 души с плакати и надписи "против" отмяната на забраната за пушене на обществени места протестираха за пореден път пред парламента. Това се случи непосредствено преди заседанието на икономическата комисия, която ще разглежда нов текст в закона, който цели да върне частичната забрана.

Докато скандираха "Не на отмяната на забраната", се появи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, който също се бе запътил към заседанието на икономическата комисия в парламента.

Когато го видяха, протестиращите започнаха да го освиркват и да търсят отговор, защо е внесъл писмо в парламента, подписано от юристконсулта на British American Tobacco в подкрепа на интересите на заведенията, които искат да отменят забраната.

Рагин не можа да вземе думата от протестиращите, които бяха доста настървени към него.

"В целия ЕС няма нито един страна, която да е забранила в заведенията да се пуши. Това, което правите, е популизъм и демагогия. Вие искате да съсипете бизнеса на моите колеги", заяви Благой Рагин.

Един от протестиращите се провикна след изказването на Рагин: "Аз съм ваш колега и имам заведение и закона работи перфектно, ама вие не го спазвате. Когато беше разделението на зали, никъде не можеше да се влезе с дете".

"Вие не сте никакъв ресторантьор, вие защитавате мафиотски интереси", провикна се протестиращ непушач. Рагин си тръгна от протеста с думите " да живее демокрацията".

Рагин се засегна и на обвинението от страна на протестиращите, че подпомага мафиотски интереси. Той отговори разгорещено на това обвинение с думите: " Аз съм мафиот? Аз служа 25 години на каузата, бе младеж".

"Вие знаете ли, какво е положението в провинцията - стотици семейства остават без работа", продължи Рагин и прикани всички да отидат в Русе, Сандански, Търговище да видят с очите си какво е положението. Протестиращите репликираха Рагин като заявиха, че няма данни за това.

57% от данъците се събират от услугите, отговори ресторантьорът. Ако 10% паднат надолу, това означава 2 милиарда по-малко и няма да има пари за пенсионери", допълни той.

Водещи

Най-четени