След Златановгейт МС се зае да въдвори ред в комисията за конфликт на интереси 15.01 | 13:04

Правителството прие промени в Закона за дейността на ведомството

От Христина Рафаилова

След скандала с тефтерчето за политически поръчки на ексшефа на комисията за конфликт на интереси правителството се зае да въдвори ред във ведомството. 

На днешното си заседание Министерският съвет прие проектопромени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, които ще бъдат предложени на парламента. 

С предвидените поправки ще се прекрати едновластието в комисията. Ако измененията бъдат приети от депутатите, шефът на ведомството ще има свой заместник. В момента постът на зам.-председател не съществува. В мотивите към проекта се посочва, че липсата на тази длъжност е довела до недопустима подмяна на принципа на колегиалността с едноличното решаване на всички въпроси, свързани с работата на комисията.

С промените ще се прецизира и процедурата, по която се предвижват преписките в институцията. По време на заседанията на временната комисията за тефтерчето на Филип Златанов стана ясно, че ексшефът е прескачал другите членове на комисията при решенията на отделните казуси. 

С поправките ще се гарантира, че всички представители на ведомството ще участват във вземането на решенията. С цел избягване на субективизъм, определянето на докладчика ще се извършва на случаен принцип чрез електронно разпределение при спазване на поредността на постъпването на сигнала или искането. 

Занапред удължаването на двумесечния срок за произнасяне по преписките ще става само с изрично решение на комисията. Той ще може да бъде увеличаван не повече от 1 месец и само ако са налице правна или фактическа сложност.

Предвижда се с решението си комисията да се произнася както за наличието на конфликт на интереси, така и за вида и размера на административното наказание, за обема на възнаграждението и на облагата, които се отнемат в полза на държавата. По този начин решението, което ще се оспорва по реда, ще подлежи на съдебен контрол пред две инстанции, а не пред четири, както е в момента.

С измененията занапред декларации за конфликт на интереси вече ще подават заместник-председателите на ВКС и ВАС, заместниците на главния прокурор. За лица, заемащи публична длъжност, ще се смятат и кметските наместници, обществените посредници и членовете на Консултативния съвет на Сметната палата.

Водещи

Най-четени