След актуализацията: 3,5 млн. лева за родното земеделие 22.08 | 19:30

За производителите на плодове и зеленчуци ще има и кредит за закупуване на техника и консумативи, увери Греков

От Гергана Златкова

3,5 млн. лева подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци обеща министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Това стана ясно след заседанието на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Средствата са част от програмата на правителството за подкрепа на малките земеделски стопани.

Част от плана за подкрепа на родното ни производство включва и решението за отпускане на кредитна линия в рамките на 10 млн. лв. за закупуване на минерални торове и/или семена за производство на пшеница, реколта 2014 г. Определеният на заседанието лихвен процент на отпусканите кредити е 4.5%.

Утвърдени бяха и ставките по прилагане на държавна помощ de minimis (помощ в малък размер без административна тежест) за подпомагане на декар за зеленчуци, полско, градинско и оранжерийно производство през 2013 г.

Средствата, които следва да бъдат получени от земеделските производители, са 1 500 000 лева.

Гласувано бе и решение за предоставяне на минимална помощ de minimis за земеделските производители отглеждащи овощни култури и десертно грозде през 2013 г. По тази програма земеделските стопани ще усвоят 450 000 лева.

Единодушно бе гласувано и предоставянето на средства за картофопроизводителите от областите Благоевград, София – област, Перник и Смолян през 2013 г. По тази мярка ще бъдат усвоени 450 000 лева.

Постигна се договореност за подпомагането на земеделските производители, ангажирани с отглеждане на памук през 2013 г., които за трета поредна година ще получат държавна помощ de minimis на стойност 120 000 лева.

В помощ на земеделците, получаващи държавна помощ за сключване на застраховки е и взетото решение за удължаване на срока за подаване на заявления до 16.09.2013 г.

По отношение на мярка 214 УС на ДФЗ взе решение за създаване на експертна комисия за разглеждане на казуси по отношение на подадените заявления за подпомагане. Комисията ще се състои от три до пет независими, доказани специалисти в областта на растениевъдството и добрите практики при редуване на земеделските култури.

Водещи

Най-четени