След дъжд качулка! Тръгват да проверяват цеховете за обезвреждане на боеприпаси 04.10 | 16:49

Работник в "Миджур": За няколко месеца те правят инженер-химик

От Теодора Кокаланова

Трагедията в Горни Лом задейства серия от проверки на Служба "Контрол на общоопасните средства", както и на Инспекцията по труда в трите завода, които се занимават с утилизация на боеприпаси.

Освен в Горни Лом, заводи има в Костенец, Габрово и Русе. В крайдунавския град, цехът за утилизация на боеприпаси работи от 2000 г. В завода има бронирани кабини, в които разглобяването на боеприпасите се извършва от машини.

Работниците в завода преминават задължителен курс на обучение за работа с взривни вещества, а на всеки две години държат отново изпит, за да им се презаверят документите, съобщава bTV. Последният инцидент в завода беше през 2012 г. За щастие той се размина без човешки жертви.

Заводът в Габрово е проверяван три пъти от МВР и инспекцията по труда и е преминал регулярна проверка от районната инспекция по околната среда заради смяна на дейността. Нов оглед бе извършен в центъра на взрива край село Горни Лом. Експерти с бронирани машини навлязоха в опустошения завод за боеприпаси. 

Работещите във фабриката предполагат, че присъствието на ръководството може да е било причина нещо да се обърка, защото именно, когато шефът идвал, ги карали да работят свръхактивно и да покриват почти невъзможни норми. А понякога, за да става това по-бързо, дори да "експериментират с нови методи". По думите на служителите само огромната бетонна конструкция е предпазила селото от взривната вълна.

"Нещата стават формално. За няколко месеца те правят инженер-химик. Чукове, отвертки и стругове е професионалната техника", сподели работник в завод "Миджур" пред Нова телевизия. Следователи и сапьори продължават да търсят причините, които са довели до взрива.

 

Водещи

Най-четени