Следят шофьорите по пътищата с още 400 камери 10.05 | 19:39

Днес беше обявено "Десетилетие по пътна безопасност"

От Кремена Бедерева

Драконовски мерки с началото на най-опасния сезон по пътищата. В следващите месеци 400 нови камери в страната ще дебнат шофьорите за нарушения.

Амбицията на държавата е до 2020 година броят на загиналите при катастрофи да намалее наполовина. В същото време събираемостта на глобите се е увеличила с 60 процента, информира бТВ.

Миналата година загиналите на пътя са намалели чувствително - 775 са жертвите на катастрофи, а очакванията за тази година са бройката да падне под 700. Първите 4 месеца на годината подсказват, че това може да се случи - жертвите на пътя са с 22 по-малко, а ранените са намалели с над 100.

Въпреки този спад обаче всяка седмица при катастрофи, загиват средно по 15 души. А 1/5 от БВП на страната ни отива за обезщетения и разходи за покриване на щети при катастрофи. Това са данните, които като начало трябва да стреснат шофьорите.

Извън статистиката полицията е установила, че всъщност реалните резултати се постигат само със солени глоби и контролиращи камери. Затова те ще се увеличават.

Днес беше обявено "Десетилетие по пътна безопасност". По този повод в София полицията направи зрелищна демонстрация на тежка катастрофа и реакцията след нея, за да се опита да стресне нарушителите на пътя.