Служебното правителство може да остави капани след себе си 12.03 | 09:28

Новият кабинет трябвало да отговори на социалните искания на хората

От Христина Рафаилова

Има опасност служебното правителство да не работи в полза на следващия, излъчен след вота, кабинет. За това предупреди Емил Василев от РЗС пред "Нова телевизия".

Според него, ако служебното правителство не бъде изцяло аполитично, то може да работи в посока, която коренно ще се различава от тази на бъдещото управление след вота на 12 май.

Това е възможно, тъй като не се знае в кой спектър на политическото пространство ще бъде следващият кабинет след изборите. Василев коментира, че има опасност служебният кабинет да изтегли нов заем, което ще постави държавата в сложна ситуация.

По мнение на депутата правителството, което предстои да бъде назначено от президента, трябва да върши само текущата работа, за да върви държавата.

Евродепутатът от Илияна Йотова пък коментира, че основната задача пред служебното правителство е да намери начин да бъдат намалени сметките за ток на хората. Управляващите трябва да формират нормален състав на енергийния регулатор, добави тя.

Също така според нея трябва да бъдат замразени всички разпоредителни, приватизационни сделки, както и обществените поръчки.

Йотова коментира, че неучастието на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов в организацията на изборите щяло да гарантира тяхната успешност.

Според нея държавният глава Росен Плевнелиев направил една голяма грешка. Той забавил много съставянето на правителството и нещата забуксували на едно място.

Като друга грешка тя посочи изказването на президента в Брюксел, от което излязло, че служебното правителство ще определи приоритетите на страната ни за следващия програмен период.

Иван Иванов от ДСБ коментира, че най-важният приоритет пред новия кабинет е да отговори на социалните искания на хората. Според него, ако управляващите скъсат с монополите и олигарсите, това поне до известна степен ще върне доверието на гражданите. 

Водещи

Най-четени