Сменяме графиците за отпуските по всякакви причини 09.03 | 17:51

Важното е причините да са „обективни“, реши Министерски съвет

От Нели Минчева

Графиците за платения годишен отпуск ще могат да се променят. Това реши на днешното си си заседание Министерският съвет, след като прие промени в наредбите за служебното положение на държавните служители и за работното време, почивките и отпуските.

С приетите промени се предвижда възможност графиците да се изменят "при възникване на конкретни причини от служебен характер или икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

От Министерския съвет припомнят, че платеният годишен отпуск се разрешава въз основа на писмено искане от държавния служител, работника или служителя.

Преди утвърждаването на графика обаче работодателят е длъжен да покани всички държавни служители, работници и служители да заявят своите предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желаят да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която той се полага.

Работодателят или органът по назначаването трябва да информира всички държавни служители, работници и служители за утвърдения график и екземпляр от него трябва да бъде на тяхно разположение на подходящо място в администрацията/предприятието.

Водещи

Най-четени