Сменят председателя на агенция “Разузнаване”, не предоставял информация на президента 16.06 | 14:55

Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България

От iNews.bg

Освобождават председателя на Държавна агенция "Разузнаване” Атанас Ангелов Атанасов, стана ясно след заседание на Министерския съвет.

Неговото място ще бъде заето от Антоан Гечев. Антоан Гечев е бил заместник-директор на Служба "Военна информация" в периода 2018 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността " Военно дело" от ВА "Г. С. Раковски".

Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България. Под ръководството на Атанасов Държавна агенция "Разузнаване” е осъществявала своята дейности при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Според закона Държавна агенция "Разузнаване” трябва да предоставя една и съща информация по обем и съдържание на президента на България, председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Този принцип е нарушен по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента.

Станислав Йорданов Станчев е новият зам.-председател на ДАНС, който ще довърши мандата на отстранения Недялко Недялков. Мандатът приключва на 25 юли 2023 г.

Станчев притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Танкови войски-строеви" от ВНВУ "Васил Левски" и по специалността "Финанси" от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан

Водещи

Най-четени