Сметките за електроенергия падат чрез либерализация 11.02 | 16:07

Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на Синята коалиция

От Ивелина Георгиева

Сметките на хората за електроенергия ще паднат не чрез национализация, а чрез либерализация.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на Синята коалиция в рамките на месец на политическите консултации в президентската институция.

Синята коалиция е повдигнала въпроса с високите сметки на хората за ток и парно при срещата с президента. Сините са поискали Сметната палата да направи одит на топлофикационните дружества. Според Плевнелиев сметките на хората ще паднат наполовина чрез мерки за енергийна ефективност, както и чрез енергийна либерализация.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че сините са насърчили президентът да вземе отношение към актовете на гражданско неподчинение заради високите сметки, както и да вземе мерки за решаването на проблема.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев беше уцелен със снежни топки по време на протестите срещу високите цени за електроенергия и топлоенергия в София вчера (10 февруари).

На протеста пред МИЕТ са събраха повече от 500 души. Гражданите дадоха 10-минутен срок на министъра да излезе при тях, а след като той го направи, към него бяха изпратени няколко снежни топки.

Водещи

Най-четени