Добрев: Не казвам, че всички сметки за ток са изрядни 11.02 | 08:44

Министърът очерта основните причини за скока в сметките за ток

От Елена Кирилова

Не казвам, че всички сметки за ток са изрядни, ето защо се правят всички необходими проверки, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в ефира на bTV.

По думите му всички сигнали, подадени към МИЕТ и ДКЕВР ще бъдат внимателно проверени. Освен това са натрупани редица събития, които са увеличили сметките повече от очакваното.

Основният проблем е, че отчетният период е бил удължен с една трета и на хората се налага да платят за декември и част от януари в една фактура. Министърът твърди, че това се е случвало и преди, но срокът е удължаван с ден или два и това не се е отразило толкова силно на сметките на гражданите.

Министърът обясни, че има съмнения относно сметките на хората и затова са назначени проверките. Той е категоричен, че потребителите не са виновни, че е имало празници, а инкасаторите са били в отпуска.

Задължително трябва да бъде отчетен и фактът, че цената на тока е увеличена с 14% от юли 2012 г. По думите на Добрев в сметките за тази година има два нови реда, които преди не са присъствали. Те са свързани с добавката за зелена енергия и с невъзстановяемите разходи.

За потребителите на електроенергия, които смятат, че ги очаква втори дълъг отчетен период, Добрев обясни, че това няма как да се случи. По-дълъг период ще има само за потребителите, при които предишният отчетен период е много по-къс.

Не мисля, че се прикрива нещо с това обяснение, а по-скоро говорим за некоректност към клиента, заяви министърът, подчертавайки, че в малките населени места съществува проблем с ниското подавано напрежение.

На въпрос дали има увеличение в собствената му сметка за електроенергия, министърът заяви, че няма представа точно колко е платил, защото сумата се спира автоматично от заплатата му.

Проблемът, който той вижда в създалата се ситуация в момента, е, че доходите на хората са ниски. Добрев подчерта, че трябва да бъде отчетен фактът, че декември 2012 г. е бил по-студен с 8 градуса от ноември и това е натоварило доста сметките.

В България не е правена оценка на Електроенергийния системен оператор от години, а ако такава бъде направена, ще бъде отчетено и много високо ниво на амортизация, каквото няма в други държави, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Той посочи, че България е една от малкото държави по света, които се отопляват на електроенергия. Според Добрев това е много по-скъпо от топленето с газ или брикети, тъй като токът е най-скъпият източник на енергия.

Водещи

Най-четени