Сметната палата: Има нарушение в обществената поръчка на "Арена Армеец" 28.10 | 15:21

Одит на Сметната палата показа поставено неоснователно условие към участниците в обществената поръчка

От Елена Кирилова

В обществена поръчка за зала "Арена Армеец" от 2011 г. е било поставено неоснователно условие към участниците, което доста стеснило кръга на тези, които имат право да се състезават в конкурса, съобщава bTV.

Това показва одит на Сметната палата на Столична община за периода 1 януари 2010 г. - 30 септември 2011 г. Поръчката е свързана с транспортния достъп до залата и е на обща стойност 1,5 млн. лева.

Сред изискванията за участниците фигурира едно, което предполага реализираните от тях приходи и договори за пътно строителство за периода 2007-2009 г. да са минимум 3 млн. лева годишно.

В одита е посочено, че сумата от 9 млн. лева в посоченото изискване е шест пъти по-голяма от прогнозната стойност на малката обществена поръчка.

От Сметната палата заявиха, че изискването е необосновано и ограничава участието в процедурата. Проблемът възниква, тъй като схемата не е била разкрита по време на приложените контролни дейности.

"ГБС Инфраструктурно строителство” АД е победител в поръчката. Общо 7 етапа са били предвидени в проекта за строително-монтажни работи, чиято стойност е 944 хил. лева без ДДС. 157 хил. лева пък са непредвидените разходи.

След подписване на договора е взето решение част "Канализация и отводняване" да се финансира и извърши от "Софийска вода". От Сметната палата са разкрили, че това нарушава договора, благодарение на което общата стойност намалява до 852 хил. лева, без ДДС.

Допусната е и замяна на дейности от предмета на поръчката с други, които не са били включени в условия на проведения открит конкурс.

Ремонтът на кръстовището на бул. "Цариградско шосе” и бул. "Асен Йорданов” не е било включено в изискванията за обществената поръчка, което също представлява нарушение, твърдят от Сметната палата.

Зала "Арена Армеец” беше открита през юли 2011 г. Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова я обяви за "безспорна придобивка” за спортистите и гражданите на София.

Министър-председателят Бойко Борисов пък изрази задоволството си, че не се е отказал от строежа на залата, макар че е бил агитиран от опозицията да прекрати строителните дейности.

Водещи

Най-четени