Собственикът на „Брикел“ има 10 дни да даде гаранции 02.11 | 18:21

Ако закупи квоти може да се разреши на дружеството да работи

От Елена Коцева

До десет дни собственикът на ТЕЦ "Брикел" Христо Ковачки трябва да даде отговор дали ще предостави банкови гаранции за сероочистваща инсталация, както и за покриване на евентуална наказателна санкция срещу България за замърсяване на въздуха в Гълъбово.

Ако собственикът гарантира, че ще закупи квоти над разрешените и вече изтекли 20 хиляди часа, е възможно да се разреши продължаване на работата на дружеството, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Вчера междуведомствената комисия отхвърли искането за получаване на допълнителни квоти от предвидения резерв за нови инсталации.

Мотив беше, че ТЕЦ "Брикел" не отговаря на условията, тъй като инсталацията не отговаря на изискванията за „Нов участник” в Европейската схема за търговия с емисии.

Корекции във вече одобреното разпределение не могат да бъдат правени, а искането на Брикел не може да бъде отнесено към категорията „Нови участници” в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове.

Освен това ТЕЦ "Брикел" продължава да работи след изчерпване на разрешените 20 хил. часа. Така се очаква централата да има недостиг от квоти за 2010 г. Част от този недостиг ще бъде компенсиран чрез квотите на инсталацията, които тя ще получи за 2011 г., полагащи й се при отчетеното ограничение на работните часове, но те няма да са достатъчни.

Разликата следва да бъде закупена със средства, осигурени от собственика на централата.

В случай на неизпълнение на задължението по предаване на квоти, равняващи се на общото количество верифицирани емисии, изпуснати от инсталацията през 2010 година, на оператора се налагат имуществени санкции в размер на 200 лв./тон въглероден диоксид.

Водещи

Най-четени