Соломон Паси с белезници заради секретно поделение 20.02 | 10:47

Митове и легенди ли са подземните градове в България?

От Цанка Донкова

Преди 10 години белезници са щракнали на ръцете на Соломон Паси заради секретно поделение. Бившият външен министър тогава е бил арестуван край Лесидрен, където се твърди, че се намира подземен град с кодово наименование Обект 17.

1198502"През март ще отбележим 10 години от членството на България в НАТО и е време някои от тайните на Варшавския договор да станат обществено достояние", призова в Паси в ефира на TV7. Той разказа какво се е случило в онзи ден.

"Преди 10 години се разхождахме със семейството ми и с мои приятели край Лесидрен. Попаднахме край една ограда, влязохме и бяхме арестувани", посочи Паси. Той допълни, че са им дали камион и са им казали да се махат. След това Паси е разпитал в МВР какво се крие в тунелите. Отговорът бил - документи.

"Не мога да спекулирам какво има там. Често ми се е случвало да ме прибират в погранични бази", посочи Паси.

Бившият външен министър заяви, че всяка държава има свои тайни, трябва да има такива и трябва да ги охранява.

"Охраната на тайните е нещо наистина важно", коментира Соломон Паси. По думите му обаче е добре да се поучим от опита на САЩ, където много ясно се знае кое може да е тайна и кое не.

Репортаж на TV7 разкрива, че в редица български градове има секретни бази. Някои от тях, като тези до Ловеч, Плевен, Етрополе, Самоков и Лесидрен, са като цели подземни градове. Подобен е случаят с Обект 17, секретна база с подземие близо до Лесидрен.

Според информацията на местните хора подземният град там представлява пещера, в която са излети тонове бетон, има лабиринт от коридори, които го превръщат в нещо като мини пентагон.

Водещи

Най-четени