Софийското метро - най-евтиното в Европа 18.09 | 10:26

Не трябва от пет кофи вода да се правят изводи за качеството на метрото, смята шефът на "Метрополитен"

От Ралица Стоянова

Метрото в София е най-евтиното метро в Европа, не затова, че се влагат некачествени материали, а за това, че стандартът у нас е по-различен и материалите и заплатите на строителите са по-евтини. Това заяви шефът на "Метрополитен” Стоян Братове пред БНТ.

Според него не трябва от пет кофи вода да се правят изводи за качеството на метрото.

Станция "Джеймс Баучер” протече поради това, че под нея още не е завършен подземният паркинг и не са направени отводнителните решетки от рампата и през рампата водата е влязла в метростанцията. Строителството на паркинга ще бъде завършено в края на този месец. Решетките ще бъдат монтирани тази седмица. Освен това метрото има станция, която може да изпомпва 30 кубични метра вода.

"Това е капене, не течове. Нормално е да има такива случаи. Не е толкова страшно. Няма некачествено, а незавършено строителство", категоричен беше Братоев.

Той обясни, че такива случаи има не само у нас. Преди няколко години една линия от метрото в Прага е била затворена именно заради пробив на вода от реката.

"Новата отсечка на метрото е най-сигурното съоръжение, строено някога у нас", похвали се директорът на "Метрополитен". Тя е проектирана да издържи на земетресение от 9-та степен по скалата на Рихтер.

Водещи

Най-четени