София ще акцентира на трамвайния транспорт през 2014-2020 година 23.04 | 19:24

Най-големият интегриран проект е метрото, смята кметът на София Йорданка Фандъкова

От Ивелина Георгиева

Столична община ще акцентира върху подновяването на трамвайния транспорт през следващия програмен период. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на форум "Интелигентни градски инвестиции в София".

Общината залага на трамвайния транспорт заради екологичната му насоченост, поясни Фандъкова. До края на следващата година ще бъдат подменени всички тролеи в София и от 2014 година те ще бъдат напълно съвременни и нови, добави кметът на София.

Според Фандъкова най-големият интегриран проект в столицата е проектът за метрото. Освен че осигурява екологичен, модерен и бърз транспорт на гражданите, успоредно с него се изграждат тротоари, булеварди, велоалеи и др. С пускането на целия втори метродиаметър столичани ще имат два изцяло реконструирани булеварда - "Мария Луиза" и "Черни връх", три изцяло реконструирани подлеза - при Централна гара, НДК и музея "Земята и хората" и три завършени буферни паркинга.

Всичко това е част от цялостния проект за метрото, уточни Фандъкова.

От Столична община ще насочат усилията си да кандидатстват и разработят централната градска част по проекта за интегриран план за градско развитие, като целта е да бъдат получени средства още в самото начало на следващия програмен период.

"Интелигентното развитие на града е немислимо без енергийната ефективност", посочи Йорданка Фандъкова. Според нея София е градът, който има най-голяма необходимост от средства за инвестиране в енергийната ефективност на сградите, тъй като една четвърт от панелките са концентрирани в нея.

Санирането на панелките ще подобри условията на живот на над 1 милион жители и ще доведе до 500 мегавата спестена енергия годишно, каза кметът на столицата.

Тези жилищни сгради, които са се включили в проекта за енергийна ефективност, ще получат финансиране за облагородяване на пространството пред блока по разработената вече програма "Зелена София". Йорданка Фандъкова ще настоява да бъдат предвидени сериозни средства за енергийната ефективност в София през следващия програмен период, както и Столичната община да поеме управлението на специална програма, насочена само за столицата.

Не може да има интелигентен град без осветление, коментира Фандъкова. Тя припомни, че общината кандидатства за реконструкция на уличното осветление по фонд "Козлодуй", с което ще се реализира пакет от технически мерки, които ще доведат до намаляване на разходите.

Водещи

Най-четени