Софиянци, не знаете колко е данъкът ви? Вижте на сайта на общината 21.02 | 07:43

За да проверите задълженията си, ще трябва да използвате партиден номер

От Цанка Донкова

Столичани, ако искате да си платите данъците, но не знаете каква сума да отделите от бюджета ви, този проблем вече е решен. На сайта на общината може да се провери дали за автомобилите има данни за екостандарт на двигателите и данъци има да се плащат на общината, съобщава в. Труд".

Зам.-кметът Дончо Барбалов обясни, че услугата вече е достъпна. Проверка може да се направи още и през сайтовете на няколко банки и финансови институции, които поддържат онлайн плащане на данъци. От общо 950 000 автомобила в София само за 136 000 има информация за еконормата на моторите.

Що се отнася до изчисленията и за данък сгради и такса смет – те също са готови. Гражданите ще могат да започнат да плащат налозите си. Хартиените известия за дължимите суми пък ще бъдат изпратени следващата седмица.

За да проверите задълженията си в сайта на общината ще трябва да използвате партиден номер, който е изписан върху данъчното известие от м.г. Информацията за двигателите е отбелязана в поле над графата за дължимия данък "кола". Ако тя е празна, собствениците трябва да проверят дали на големия талон на автомобила не е посочен видът на мотора. Ако тази информация е налична там, трябва да посетят данъчната служба, за да попълнят декларация и да получат отстъпка от налога. Ако и в талоните липсват данни за екостандарта - собствениците трябва да поискат сертификат от представителя на производителя.

За автомобилите до 100 конски сили и екостандарт Евро 3 и Евро 4 се дава 50% отстъпка от данъка, а за тези с Евро 5 и Евро 6 - 60%. Налогът може да бъде платен с 5% отстъпка до 30 април. Данъкът върху имотите може да се плаща на две равни вноски, а такса смет - на 4 равни вноски.

Водещи

Най-четени