Социалистите и ДПС се жалват на Конституционния съд 02.03 | 12:51

Според тях комисията на Яне Янев е противоконституционна

От Филипа Тодева

"Коалиция за България" и Движението за права и свободи (ДПС) ще внеса искане до Конституционния съд (КС) за обявяване в противоконституционност на анкетната парламентарна комисия във връзка с помилванията.

Тя трябва да проучи фактите и обстоятелствата при помилваните при мандатите на Георги Първанов и Ангел Марин. Начело на комисията застана Яне Янев, съобщават още от съда.

В парламента Мая Манолова обяви, че 61 депутати от опозицията внасят искане до Конституционния съд във връзка с възможността президентът да възложи част от правомощията си на вицепрезидента.

"Става дума за т.нар. казус с липсата на втори президентски указ за правомощията на Марин”, поясни Манолова. Опозицията иска съдът да се произнесе и по конституционносъобразността на създадената временна парламентарна анкетна комисия начело с Яне Янев, която проверява президентската институция.

"Очакването ни е да бъде обявена за противоконституционна тази Комисия и решението на парламента, с което беше създадена”, заяви депутатът от левицата. Според Манолова Комисията е откровена и брутална политическа атака срещу президента Първанов, както и опасен прецедент.

Депутатът обърна внимание, че се поставя под съмнение разделението на властите и се прави опит да бъде подчинена президентската институция.

"С тази комисия мнозинството държи в шах и президента Плевнелиев, защото занапред ще може да бъде проверяван за всяко едно действие”, добави Манолова. Според нея още в началото на дейността си Комисията започна с абсурдни решения. Тя изрази възмущението си от намерението тя да се произнася по анонимни сигнали и доноси.

Водещи

Най-четени