Социалните започват стачка заради мизерните трудови условия 07.07 | 14:03

„Всички роми висят на главите им, да се работи с тези хора е огромен риск“, коментират синдикалисти

От iNews.bg

Социални работници излизат на протест с искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Работници в двадесет дирекции по "Социално подпомагане" организират ефективна предупредителна стачка на 9 юли от 10:00 до 11:00 часа, съобщи Ефтим Боюклиев - председател на Националния синдикат на административните служители на пресконференция в централата на КТ "Подкрепа".

Исканията на работниците са били представени пред МТСП, но според синдикатите министерството мълчаливо отказва да отговаря на поставените искания, съгласно закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Боюклиев посочи, че социалните работници са тези, които потушават социалното напрежение в момента и работят с най-проблемни слоеве в обществото.

"Всички тези роми висят конкретно на главата на социалните работници, да се работи с тези хора е огромен риск, кварталите са като джунгла", каза Боюклиев.

В Агенцията за социално подпомагане работят 4 700 души, разпределени в 147 дирекции като средната работна заплата е 646 лева. По данни на НСИ средната заплата на наетите в "Държавно управление" за 2013 е 943 лева, а за 2014 - 981 лв. От синдиката настояват възнагражденията на социалните работници да доближат тези на останалите в държавното управление, допълва БТА.

Синдикатът предупреди, че ако държавата не реагира, ще се случи нещо по-страшно от ефективна безсрочна стачка, ще има масови оставки на цели отдели и дирекции.

Водещи

Най-четени