Социолозите не мирясват 29.03 | 11:15

Радева била фукла, а Колев пък бил по-низш от нея

От Христина Рафаилова

Яростният сблъсък между социолози продължава втори ден. Причината за конфликта стана изследване, публикувано в един от вестниците, според което ГЕРБ имат 30% електорална подкрепа, а БСП 16 на сто. 

Първоначално авторът на проучването не беше известен, след което социологът Мира Радева заяви, че то е нейно дело. Преди да стане ясно това, колегата й Кольо Колев заяви, че данните са на агенция ЕЖК – една жена каза. 

Спорът между двамата продължи и днес в студиото на bTV. 

Колев заплаши Радева, че ще бъде низвергната от гилдията и тя няма да бъде каненa на събранията на борда на социологическите агенции. По негови думи така нямало да се налага да й търпят безобразията. Той заяви и твърдото си нежелание да сяда занапред  на една маса с Радева. 

Двамата подобно ученици, нарушаващи дисциплината в час, бяха разделени от двете страни на масатав студиото.

Колев хапливо я попита дали изследването й не е поръчка на Американското посолство у нас.

Радева отговори, че проучването й е част от голям европейски проект. В рамките му били анкетирани 2400 души. Според нея при обработката на първите резултати от анкетните карти се видяла голямата разлика между ГЕРБ и левицата. Тя призна, че също била много учудена. 

След това социолозите започнаха да си мерят анкетните карти. Радева каза, че е готова да ги предостави, за да покаже истиността на изследването. В отговор Колев предложи пък своите. 

 В опит да защити професионализма си Радева извади публикация в медиите, която показва, че прогнозите й за президентските избори 2011 година са били най-близки до резултатите от вота. 

Доказателствата на социоложката, че е добра в професията си не бяха приети като чиста монета от Колев. Той я призова да не се фука, защото тя твърдяла, че разликата между двамата основни претенденти  – Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, ще бъде около 1 млн. гласа, а всъщност била 300 000. 

След това Радева реши да си отмъсти до край на колегата си и заяви, че той не й бил равен, защото не бил член на  Европейската асоциация на маркетинговите изследвания.

Колев пък я засече, че била много извисена и това й давало право да лъже. 

Водещи

Най-четени